Zelf Kaarsen Maken

Een kaarsje staat altijd gezellig in huis. Of je hem aan zet tijdens een diner of ‘s avonds als je lekker onderuit op de bank zit. En ze zijn ook nog eens makkelijk overal te kopen. Maar nooit eens eraan gedacht om er zelf een te maken? dan is hieronder een mooie beschrijving. dus ga eens lekker creatief aan de slag!

De benodigdheden:

bewaarde restjes van oude kaarsen, een grote (oude) pan, een vuurvaste kan, schaal of pot die in de pan past, een metalen lepel, vormen of mallen, een kaarsenpit of lont, tape, schaar, oude kranten en was. Je kunt kiezen uit verschillende kleurstoffen, geurstoffen en andere versieringen.

Mallen of vormen

Om zo kostenbesparend mogelijk je eigen kaarsen te maken kan je ervoor kiezen lege melkpakken, toilet rollen of waspoederdozen te gebruiken. Zorg er dan wel voor dat je ze goed intapet zodat er geen mogelijkheid is dat het aan de onderkant kan gaan lekken. Als je het makkelijker wil aanpakken kan je ook kijken bij een hobby zaak voor vormen. Als je een eigen gemaakte mal gebruikt, bevestig dan met behulp van  plakband de lont in het middel op de bodem van de mal vast. Op de bovenkant dat boven de mal uitkomt bevestig je een potlood die op de mal zal rusten.

Pit of lont.

Je kunt zelf een lont maken van stevig katoen of deze kopen in een hobby zaak. een voorbeeld van katoen is waar je rollades mee opbindt. Als je een dunne kaars wilt maken gebruik dan hiervoor dun katoen. in geval dat je een dikke kaars maakt, gebruik dan een dik stuk katoen.

Het was

Hiermee bedoelen we bijenwas, paraffine en stearine. een combinatie van deze wassen is ook een mogelijkheid. Je kunt deze kopen bij hobby zaken. Je kunt er ook voor kiezen om oude kaarsresten te bewaren en opnieuw te gebruiken.

Zelf maken

Vul de pan met een laagje water en plaats hierna de schaal of kan met stukken was/resten van oude kaarsen erin. Verhit dit langzaam. Een magnetron is niet geschikt om was in te smelten. Terwijl het was langzaam smelt leggen we een aantal kranten neer waarom de mallen of vormen op komen te liggen. Als al het was gesmolten is, kan je het in de mallen gaan gieten. Probeer hierbij de pit van de kaars zo recht mogelijk te houden. Laat het hierna afkoelen. Pas als de kaars zo afgekoeld is dat je het in je hand kunt oppakken. mag je de kaars uit de mal halen. tot slot knip je de kaarsen pit op maat en kan je de kaars een mooi plaatsje geven in je huis.

Terug naar boven