Wat zijn graszoden?

Graszoden hebben met het aanleggen van een tuin te maken. Wanneer iemand gras in zijn tuin wil hebben, worden graszoden aangelegd. Graszoden zijn in principe lange, dunne plakken gras. Graszoden worden op grote oppervlaktes gekweekt, voor maar liefst 12 tot 14 maanden. Dit is een langdurig proces, maar dit heeft een goede reden. De graszoden worden namelijk op een leeg stuk grond gelegd, waar zij door moeten groeien. De wortels en het gras zelf moet daarom sterk genoeg zijn om op een ander stuk grond door te kunnen groeien.

Aanleggen van graszoden

Hoe worden graszoden dan precies aangelegd? Om het gras zo goed mogelijk te laten groeien, is het ook belangrijk dat de graszoden goed aangelegd worden. Je wil namelijk niet dat wanneer je de graszoden aangelegd hebt, je weer nieuwe graszoden moet kopen. Je kunt graszoden kopen bij een tuincentrum of een leverancier gespecialiseerd in graszoden. Voordat je begint met het aanleggen van graszoden, moet je de grond eerst goed omspitten. Hierdoor komt de verse grond bovenop te liggen. Stamp de grond goed en stevig aan en hark de grond ligt op. Je kunt de graszoden nu gaan leggen. Doordat de grond nog licht los ligt, kunnen de wortels goed de grond in groeien. Graszoden leggen doe je door ze strak tegen elkaar aan te leggen, zodat er een compacte grasmat komt te liggen.

De voordelen van graszoden

Graszoden hebben ook een aantal voordelen, in vergelijking met het zaaien van graszaad. Ten eerste, wanneer je graszoden in de tuin gelegd hebt, zie je gelijk resultaat. Er ligt eigenlijk direct een prachtige grasmat in de tuin. Ten tweede, vogels kunnen de graszoden niet wegpikken. Vogels zijn namelijk dol op graszaad en kunnen deze gemakkelijk uit te grond pikken, hierdoor ontstaat er een oneven grasmat. Ten derde, je hoeft geen rekening te houden met de wind. Bij het zaaien van graszaad moet je er voor zorgen dat het graszaad niet wegwaait, hier hoef je je bij het aanleggen van graszoden geen zorgen over te maken. Ten vierde, graszoden aanleggen kan in vrijwel het gehele jaar. Met het zaaien van graszaad is het het handigst om dit in het voor- en najaar te doen.

Waar op letten?

Wanneer je besluit om graszoden te kopen, moet je op verschillende aspecten letten. Ten eerste, de graszoden moeten stevig aanvoelen. Hierdoor weet je dat de graszoden sterk en gezond genoeg zijn. Ten tweede, let er op dat er geen netten in de graszoden zitten. Dit plastic net zorgt ervoor dat de aarde en de wortels goed bij elkaar blijven zitten. Wanneer je dit aantreft zijn de graszoden vaker van mindere kwaliteit. Ten derde, onkruidvrij. Controleer de graszoden op onkruid. Wanneer je onkruid aantreft zijn de graszoden niet sterk en van mindere kwaliteit. Ten vierde, zijn de graszoden wel vochtig? Vochtige graszoden is een goed teken, droge niet. Wanneer de graszoden nog vochtig zijn betekent dit dat de graszoden nog goed vers zijn.

Terug naar boven