Wat zijn natuurlijke geneesmiddelen?

Soms lijken al die medicijnen die de dokter geeft niet te werken en komt er ook maar geen duidelijke uitslagen op onderzoeken. Tegenwoordig is het dan ook erg populair om de oplossing voor een medisch probleem ergens anders te zoeken. Dit valt vaak onder alternatieve geneeswijze. Deze geneeswijze staat vaak direct in contact met natuur en mens.

Alternatief genezer

Wil je dat er meer wordt gekeken naar je algemene gezondheid en niet naar één specifieke klacht? Dan kan een alternatief genezer je misschien wel helpen. Zij gaan meestal uit van het principe dat lichaam, geest en ziel sterk met elkaar verbonden staan. Als dit niet in balans is vinden er lichamelijke klachten plaats. De meeste geneesmiddelen die ze aanbieden wijken af van de normale geneesmiddelen en worden ook wel ‘homeopathisch’ genoemd. Deze geneesmiddelen bestaan over het algemeen uit planten of stoffen die in mineralen of dieren voorkomen. Als je deze geneesmiddelen gaat nemen is het wel verstandig om dit met je behandelende arts te bespreken.

Acupunctuur en Shiatsu

Bij Acupunctuur worden kleine naaldjes op bepaalde punten van je lichaam geplaatst. Volgens deze oosterse geneeswijze zitten in je lichaam namelijk allemaal energiebanen die met elkaar verbonden zijn. Door op de juiste plek te prikken, stimuleert dit een bepaald orgaan wat de energiebalans herstelt en klachten vermindert. Met deze geneeswijze kunnen eigenlijk alle medische klachten behandeld worden. Shiatsu lijkt op acupunctuur, maar werkt zonder naalden. Met de handen worden bepaalde drukpunten gevonden om hier een krachtige druk op te geven. Het verlicht stress en ontspant de spieren.

Iriscopie

Dit is een van de minder bekende alternatieve geneeswijze. Met iriscopie wordt gekeken naar je iris. Je oog weerspiegelt namelijk wat er in je lichaam gebeurt. Zitten er rare vlekken, kleuren of lijnen in je iris? Dan wordt dat tijdens een iriscopie gezien. Vaak worden klachten gelinkt aan het missen van een bepaalde voedingsstof. De genezer zal dan een speciaal dieet opgeven om dit te verhelpen. Een iriscopie kan worden ingezet voor bijna alles, maar wordt vooral gebruikt voor allergieën, spijsverteringsklachten, huidklachten en hoofdpijn.

Wat wordt vergoed?

Naast deze geneeswijze zijn er nog veel meer die hieronder vallen. Een alternatieve geneeswijze kan voor de ene prima werken en voor de andere niet. Helaas zal niet iedereen deze geneeswijze uitproberen om verschillende redenen: ze geloven er niet in, er is geen wetenschappelijk bewijs dat het werkt, angst voor het onbekende of het wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar. Gelukkig kan je tegenwoordig online makkelijk zien welke zorgverzekeraars dit vergoeden.

Terug naar boven