Wat is een hypotheek?

Hypotheken worden door particulieren en bedrijven gebruikt om groot onroerend goed te kopen, zonder de volledige koopprijs vooraf te betalen. Gedurende vele jaren betaalt de lener de lening plus rente terug totdat hij of zij de eigenaar van het eigendom is. Als de lener stopt met het betalen van de hypotheek, kan de kredietgever de hypotheek stopzetten en het onderpand middels executieverkoop op de markt brengen.

Kort samengevat, is een hypotheek een schuld, gedekt door het onderpand van bepaald onroerend goed, dat de lener verplicht is terug te betalen. Vooraf wordt er bepaald met de geldverstrekker hoeveel en in welke termijn het geld wordt terug betaald. Het is mogelijk een hypotheekadviseur in de arm te nemen, die uitvoerig adviseert over de beste hypotheek.

Hoe kom ik aan een hypotheek?

Dit hangt er vanaf of iemand voor het eerst een hypotheek afsluit of dat iemand al een huis bezit. Beide situaties worden verder toegelicht.

Starter op het gebied van hypotheken

De meeste mensen die voor het eerst een huis kopen hebben een hypotheek nodig. Het is verstandig om dan geldverstrekkers met elkaar te vergelijken, net zoals je onderzoek doet als je een nieuwe fiets koopt. Zo kan iemand uitzoeken hoeveel banken geld willen uitlenen en hoe hoog de maandelijkse lasten zijn. Vaak zijn mensen onervaren op dit gebied en volgen zij braaf alle adviezen op. Het is echter verstandiger om goed te onderhandelen over de rente en hoogte van de hypotheek. Dit kan veel geld schelen.

Shoppen voor een herfinanciering van hypotheken

Herfinanciering van een hypotheek wanneer de markttarieven laag zijn, kan een goede manier zijn om maandelijkse betalingen of de totale rentekosten te verminderen. Het is mogelijk maandelijkse betalingen verminderen door een hypotheek met een lagere rente te krijgen, die dezelfde of een langere duur heeft als de huidige lening. Herfinanciering brengt ook het risico met zich mee van extra -kosten, die gepaard gaan met het oversluiten van een nieuwe hypotheek.

 

Terug naar boven