Spreekbeurt diamanten

Een diamant is één van de meest kostbare voorwerpen ter wereld. In tegenstelling tot bijvoorbeeld goud en zilver hebben diamanten geen vaste prijs. Dit komt omdat geen enkele diamant hetzelfde is. Omdat diamanten zeer schaars zijn en omdat iedereen ze mooi vindt zijn ze erg duur.

In deze spreekbeurt ga ik wat vertellen over de hoeveelheid karaat, de slijpvorm, de zuiverheid en de kleur van diamanten. Ook vertel ik wat over certificaten en sieraden waarin een diamant verwerkt kan worden.

Hoeveel karaat

‘Hoeveel karaat is deze diamant?’. Dit is een vraag die al snel wordt gesteld wanneer er over diamanten wordt gepraat. Met de hoeveelheid karaat wordt het gewicht van een diamant uitgedrukt. Hoe zwaarder een diamant is hoe meer deze waard is. Vanzelfsprekend is een diamant van 2 karaat meer geld waard dan een diamant van 1 karaat. Het gewicht van een diamant van 1 karaat staat gelijk aan een diamant van 0,2 gram. Denk nu niet gelijk dat een grotere diamant zwaarder is dan een kleinere diamant. Het gewicht van een diamant wordt namelijk ook beïnvloed door de slijpwijze.

Slijpvorm

De schittering van een diamant wordt bepaalt door de manier waarop de diamant wordt geslepen. Diamant zorgt ervoor dat licht wordt gereflecteerd. Wanneer de diamant beter wordt geslepen zal dit ervoor zorgen dat het licht mooier wordt gereflecteerd. Hierdoor zal de prijs van de diamant toenemen. Diamanten worden in veel verschillende vormen geslepen waaronder een klassieke ronde vorm maar ook vormen zoals een hart of ovaal.

Zuiverheid

De zuiverheid van een diamant kan op verschillende manieren minder groot worden. Oorzaken hiervan kunnen scheurtjes in de diamant zijn maar bijvoorbeeld ook het aanwezig zijn van andere mineralen in de diamant. Wanneer dit soort zaken de zuiverheid van de diamant beïnvloeden zal er ook minder licht de diamant binnendringen.

De zuiverheid van diamanten wordt ingedeeld met 5 categorieën. De categorie met de minst grote zuiverheid is ‘Piqué’ waarbij oneffenheden met het blote oog zichtbaar zijn. De categorie diamanten met de grootste zuiverheid is ‘Flawless’ waarbij de diamant nog steeds loepzuiver is, zelfs als de diamant tienvoudig is vergroot.

Kleur

Diamanten komen in zeer veel kleuren voor. Een aantal kleuren zijn het meest kostbaar omdat deze de meeste schittering veroorzaken. Dit zijn de kleuren heel fijn wit, fijn wit en wit. Ook zijn er diamanten met een gele of blauwe kleur.

Certificaat

Om er zeker van te zijn dat je als koper geen vervalste diamant aanschaft zijn certificaten in het leven geroepen. Deze certificaten geven informatie over een viertal zaken, ook wel de 4 C’s genoemd, welke staan voor namelijk gewicht (caratweight), kleur (colour), zuiverheid (clarity) en de manier waarop de diamant is geslepen (cut).

Er zijn verschillende wereldwijde erkende certificaten. De bekendste certificaten zijn GIA (Gemological Institute of America), IGI (International Gemological Institute) en HRD (Hoge Raad voor Diamant).

Bijpassend sieraad

Wanneer je eenmaal de keuze voor een diamant hebt gemaakt komt de laatste stap in het aankoopproces: het kiezen van een sieraad waarin de diamant verwerkt kan worden. Er zijn een aantal opties waaruit gekozen kan worden. Een optie kan zijn om de diamant te verwerken in een oorhanger of armband. Een andere veel gekozen optie is om de diamant te verwerken in een ring.

Terug naar boven