Erfrecht

Niemand denkt graag na over de dood, dat is begrijpelijk. Toch zou het wel een keer moeten, dit is namelijk handig om te doen. Nadat een persoon overlijdt, moet er heel veel geregeld worden. Maar, wanneer er al het een en ander geregeld is voordat de persoon overlijdt hoeven de erfgenamen veel minder te regelen. Het kan voor jezelf ook een vorm van rust geven, zodat je je later daar geen zorgen meer over hoeft te maken.

 

Voor het overlijden

Voor het overlijden zijn er heel veel verschillende zaken te regelen. In vrijwel alle gevallen wordt er samen met een notaris een testament aangemaakt, waar alle afspraken in staan. Op deze manier voorkomt iemand dat de nabestaanden ruzie krijgen of discussies gaan voeren over bepaalde onderwerpen. Zo komen de nabestaanden ook niet voor verrassingen te staan. Een advocaat erfrecht is handig om in te schakelen, deze helpt namelijk bij het afhandelen van verschillende zaken. Maak verschillende zaken ook bespreekbaar, dat maakt het voor iedereen makkelijker. 

 

Het overlijden zelf

De notaris maakt een verklaring van erfrecht. In zo’n verklaring van erfrecht staat de overleden persoon en wat de inhoud van het testament is. Wanneer er meerdere erfgenamen zijn, moeten zij de erfenis verdelen. Als erfgenaam wordt je verantwoordelijk voor de overleden persoon zijn bezittingen en schulden. Na het overlijden is er altijd heel veel te regelen, ook als er van te voren al zo veel mogelijk geregeld is. Je moet je bezighouden met zaken waar je normaliter niet mee bezig bent. Denk bijvoorbeeld aan het verkopen van een huis of appartement en het opzeggen van abonnementen of lidmaatschappen. Een erfenis bevat in de meeste gevallen ook een geldbedrag, waar nog erfbelasting over betaald moet worden. Er is altijd hulp om alles te regelen. 

 

Na het overlijden

Na alles afgesloten te hebben komt er ook een periode van rust. In de meeste gevallen begint het rouwproces dan pas. Dit komt doordat je heel druk bent geweest met het regelen van allerlei zaken. Dit is dan ook een periode vol emoties, pak veel rust in deze periode.

Terug naar boven