Wat zijn Floaters en wat kun je er aan doen?

Floaters zijn kleine bewegende deeltjes die zich in het glasvocht van het oog bevinden en ook wel mouches volantes of vliegjes worden genoemd. Ze kunnen eruitzien als kleine puntjes, vlekken of sliertjes en hoewel floaters meestal onschadelijk zijn, kunnen ze als vervelend of verontrustend worden ervaren en soms het gezichtsvermogen verstoren. Het glasvocht is een heldere, gelachtige substantie die het grootste deel van het oog opvult en verantwoordelijk is voor het in stand houden van de vorm van het oog en het scherpstellen van licht op het netvlies. Wanneer het glasvocht samentrekt en krimpt, kunnen vezelige strengen of klonterige deeltjes ontstaan die in het oog drijven en schaduwen op het netvlies werpen, wat resulteert in de waarneming van floaters. In dit artikel bespreken we wat floaters zijn, waarom ze ontstaan en wat je eraan kunt doen. Waarom ontstaan Floaters?

Hoe ontstaan floaters?

Floaters kunnen op verschillende manieren ontstaan. Het kan gebeuren wanneer het glasvocht verandert als gevolg van veroudering, letsel of oogoperaties. Het kan ook het gevolg zijn van bepaalde oogaandoeningen zoals netvliesloslating, ontsteking of bloedingen. Mensen met hoge bijziendheid of diabetische retinopathie hebben ook een hoger risico op het ontwikkelen van floaters.

Wat kun je doen aan Floaters?

Hoewel floaters meestal onschadelijk zijn, kunnen ze als hinderlijk worden ervaren. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen als je last van mouches volantes of floaters hebt.

1. Oogbewegingen

Het bewegen van de ogen kan helpen om de beweging van floaters te stimuleren. Dit kan helpen om ze uit het zichtveld te verplaatsen. Richt je ogen op een bewegend object of draai je ogen in verschillende richtingen om de beweging van floaters te stimuleren.

2. Vitamine C

Het nemen van vitamine C kan helpen om het glasvocht te versterken en de ontwikkeling van floaters te verminderen. Vitamine C is een antioxidant die kan helpen om schade aan het oog te voorkomen en de gezondheid van het glasvocht te verbeteren.

3. Chirurgie

In sommige gevallen kan chirurgie worden gebruikt om floaters te verwijderen. Een operatie genaamd een vitrectomie kan worden gebruikt om het glasvocht te verwijderen en te vervangen door een heldere vloeistof. Deze procedure is echter niet zonder risico’s en wordt meestal alleen uitgevoerd als floaters het zicht ernstig belemmeren.

Conclusie

Floaters zijn kleine bewegende deeltjes die zich in het glasvocht van het oog bevinden en kunnen worden waargenomen als kleine puntjes, vlekken of sliertjes. Hoewel ze meestal onschadelijk zijn, kunnen ze vervelend of verontrustend zijn en soms het gezichtsvermogen verstoren. Er zijn verschillende manieren om floaters te verminderen of te voorkomen, waaronder oogbewegingen, het nemen van vitamine C en chirurgie. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan de symptomen en advies in te winnen van een oogarts als floaters ernstige symptomen veroorzaken. Door op tijd de juiste stappen te ondernemen, kun je ervoor zorgen dat floaters geen negatieve invloed hebben op je gezichtsvermogen en algemene gezondheid van je ogen.

Terug naar boven