Soorten pannen die je gebruikt tijdens het koken

Of je nu een ervaren kok bent of een beginner in de keuken, de juiste pannenset is essentieel voor het bereiden van een heerlijke maaltijd. Er zijn echter zoveel verschillende soorten pannen dat het soms lastig kan zijn om te weten welke pan je het beste kunt gebruiken voor welk gerecht. In dit artikel bespreken we alle soorten pannen die je gebruikt tijdens het koken.

Koekenpan

De koekenpan is een van de meest gebruikte pannen in de keuken. Het is ideaal voor het bakken van vlees, vis en groenten. Koekenpannen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals roestvrij staal, gietijzer en aluminium. Kies voor een pan met een goede antiaanbaklaag en die geschikt is voor de warmtebron die je gebruikt.

Steelpan

Een steelpan is een kleine pan met een lange steel. Het is ideaal voor het koken van sauzen, het bereiden van rijst en het koken van eieren. Steelpannen zijn verkrijgbaar in verschillende maten en materialen, zoals roestvrij staal en koper. Kies voor een pan met een dikke bodem, zodat de warmte gelijkmatig wordt verdeeld.

Wokpan

Een wokpan is ideaal voor het bereiden van roerbakgerechten en Aziatische gerechten. Wokpannen hebben een bolle bodem en zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals roestvrij staal, gietijzer en carbonstaal. Kies voor een wokpan met een antiaanbaklaag en een handvat dat koel blijft tijdens het koken.

Braadpan

Een braadpan is ideaal voor het bereiden van stoofschotels, vleesgerechten en soepen. Braadpannen zijn verkrijgbaar in verschillende maten en materialen, zoals gietijzer en roestvrij staal. Kies voor een braadpan met een dikke bodem, zodat de warmte gelijkmatig wordt verdeeld en het gerecht niet aanbrandt.

Grillpan

Een grillpan is ideaal voor het grillen van vlees, vis en groenten. Grillpannen hebben een geribbelde bodem en zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals gietijzer en aluminium. Kies voor een grillpan met een antiaanbaklaag, zodat het gerecht niet aan de pan blijft kleven.

Stoompan

Een stoompan is ideaal voor het bereiden van gezonde maaltijden. Het is een pan met een mandje erin, waarin je groenten, vis en andere voedingsmiddelen kunt stomen. Stoompannen zijn verkrijgbaar in verschillende maten en materialen, zoals roestvrij staal en bamboe. Kies voor een stoompan met een deksel dat goed afsluit, zodat de stoom niet kan ontsnappen.

Tips bij het kopen van pannen

Bij het kopen van pannen zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Kies bijvoorbeeld voor pannen met een goede antiaanbaklaag, zodat het eten niet aan de pan blijft kleven. Ook is het belangrijk om te letten op de materialen waarvan de pan gemaakt is. Sommige materialen zijn geschikt voor bepaalde warmtebronnen, terwijl andere materialen dat niet zijn.

Onderhoud van pannen

Het is belangrijk om je pannen goed te onderhouden, zodat ze langer meegaan. Reinig je pannen na gebruik met warm water en afwasmiddel. Gebruik geen schurende materialen om de pannen schoon te maken, want hierdoor kan de antiaanbaklaag beschadigd raken. Bewaar de pannen op een droge plek en stapel ze niet op elkaar, om beschadigingen te voorkomen.

Terug naar boven