Spreekbeurt maken

Voor het maken van een spreekbeurt is het erg belangrijk dat je je goed voorbereid. Dit klinkt natuurlijk logisch, maar vaak word er bij dit belangrijke onderdeel toch te weinig gedaan. Met het maken van een spreekbeurt is het niet mogelijk om deze de dag van te voren even in elkaar te zetten. Het kost veel tijd en het is het beste om ruim van te voren te beginnen. Zo heb je zelf meer rustig en kun je veel meer informatie verzamelen over dat ene spreekbeurt onderwerp waar jij je spreekbeurt over moet gaan maken.

Hoe begin ik met het maken van mijn spreekbeurt?

Het verzamelen van materiaal voor het maken van je spreekbeurt
Je begint met het bedenken van een spreekbeurt onderwerp. Hiervoor hebben wij op onze site al allemaal handige tips staan en ook wat onderwerpen waaruit je kan kiezen. Zorg ervoor dat jij je onderwerp in één woord kan beschrijven, want als je dit lukt kan je met gemak veel informatie gaan opzoeken op dat woord. Ook word het zo in een oogopslag duidelijk voor de klas waar het nou precies om gaat. Je gaat dus allemaal materiaal verzamelen verzamelen over het onderwerp. Dit bestaat uit boeken, folders, tijdschriften en internet. In de bibliotheek zijn vast wel één of meerdere boeken te vinden over het onderwerp van je spreekbeurt. Hierin staat het vaak ook in makkelijke taal uitgelegd en dit is ook een hele goeie manier om aan informatie te komen. Is er nou niks te vinden in de bibliotheek over jou onderwerp? Ga dan zoeken op het internet, want hier staat sowieso ook alle informatie op. Alleen is het soms wat lastiger om hier informatie uit te halen die betrouwbaar en te begrijpen is.

De spreekbeurt opdelen in onderwerpen

Nadat je al het materiaal heb gevonden voor het maken van de spreekbeurt ga je deze goed doorlezen. Het komt vaak voor dat je teveel informatie hebt dan wat je eigenlijk wil gaan vertellen, maar beter teveel dan te weinig! Nu moet je dus gaan bepalen wat jij wil gaan vertellen in je spreekbeurt, wat vind je belangrijk en is interessant? Van deze onderwerpen ga je hoofdstukjes maken, zodat je goed weet wat je gaat vertellen en dat het voor de klas ook duidelijk is. Veel spreekbeurten beginnen met de geschiedenis of de omschrijving van het onderwerp.

Wat een mooie methode is voor het opdelen in onderwerpen voor jou spreekbeurt onderwerp is het maken van een spinnenweb. Schrijf in het midden de één of twee woorden op waar jou spreekbeurt over gaat. Trek vanaf hier allemaal lijntjes naar de buitenkant en daar schrijf je sub-onderwerpen op. Dat zijn wat kleinere onderwerpen die wat toevoegen op het hoofd onderwerp. Zo heb je dus meteen al wat deelvragen/hoofdstukken die je kan gaan vertellen voor de klas.

Nadat je bij het spreekbeurt maken je spreekbeurt hebt onderverdeeld in verschillende kleinere onderwerpen ga je een volgorde maken. Dit is dus in welke volgorde jij alles gaat vertellen aan je klas. Let er hier bij op dat dit  natuurlijk een logische volgorde is.

Neem hier bijvoorbeeld een voorbeeld aan:

Begroeting (Wat over jezelf)
Inleiding (Wat ga ik vertellen en waarom)
Hoofdstuk 1
Hoofdstuk 2

Afsluiting (Korte conclusie/samenvatting)
Bedanking (Optioneel)
Vragen (Zijn er nog vragen)

Je hebt dus nu een paar hoofdstukken over de onderwerpen van je spreekbeurt waarover je hebt wilt hebben, mogelijke ruimte voor het rond laten gaan van voorwerpen of andere dingen en als laatste nog tijd voor eventuele vragen of opmerkingen. Wat ook leuk is om als afsluiting van je spreekbeurt nog wat vragen te stellen aan de klas over het onderwerp!

De samenvatting maken en het oefenen van je spreekbeurt

Nu ga je eerst de spreekbeurt helemaal opschrijven. Lees hem hierna een paar keer aan jezelf of bekenden voor zodat je er een beetje bekend mee word. Vervolgens ga je een samenvatting maken van je spreekbeurt. Dit ga je doen door de belangrijkste onderwerpen, de kernwoorden, op te gaan schrijven. Probeer hierna je spreekbeurt helemaal uit je hoofd te gaan vertellen. Lukt dit niet in één keer? Dat is heel normaal, kijk even terug naar de onderwerpen waar je moeite mee had en probeer het gewoon opnieuw.

Als je klaar bent met het maken van je spreekbeurt maak je als laatste een “spiekbriefje” die je voor je kan leggen tijdens het vertellen. Hierop heb je de belangrijkste onderwerpen en woorden staan. Of misschien ook wel wat feitjes die lastig te onthouden zijn, zodat als je ze even vergeet je deze altijd nog even snel kan opzoeken. Ben je nog niet helemaal zeker van je gemaakte spreekbeurt, oefen dan gewoon nog een keer voor je vader, moeder, broer(tje) of zus(je). Tijdens de spreekbeurt is het belangrijk om zoveel mogelijk de klas inkijken, niet de hele tijd naar dezelfde personen, maar gewoon de klas rond.

Nadat je spreekbeurt klaar is denk niet meteen van dit was het en ik hoef er nu niks meer mee te doen, maar probeer te kijken naar de adviezen die je hebt gekregen. Had iemand bijvoorbeeld een aanmerking op je houding, taalgebruik of informatie. Kijk dan of jij hier wat mee kunt doen om dit in je volgende spreekbeurt te voorkomen. Zo zal je zelf ook merken dat je steeds beter word in het maken van een spreekbeurt.

Tips voor het maken van de spreekbeurt

  • Laat pas aan het einde van je spreekbeurt de spullen/voorwerpen rondgaan, want anders letten je klasgenoten alleen maar op de spullen.
  • Mocht je een dier meenemen, laat deze dan heel even aan het begin zien en aan het einde, maar niet tussen de spreekbeurt door want dieren maken geluiden en bewegen wat de klas erg zal afleiden.
  • Als je plaatjes of tekeningen op het bord maakt op je spreekbeurt te ondersteunen, zorg er dan voor dat deze duidelijk zichtbaar zijn voor de hele klas en laat niet teveel onnodige dingen zien.

Het is logisch dat je bij het maken van je spreekbeurt zenuwachtig zal zijn, dit is namelijk bijna iedereen die dit nog niet heel vaak een spreekbeurt heeft gemaakt. Zelf volwassenen hebben hier nog last van dus er is niks raars aan. Maar je moet wel even doorzetten, want hoe vaker jij een spreekbeurt zal houden hoe makkelijker dit zal gaan. Je krijgt namelijk meer zelfvertrouwen van het maken van een spreekbeurt. Hieronder hebben wij nog wat tips om je te helpen met de zenuwen.

  • Zorg dat je goed bent voorbereid.
  • Maak een duidelijk briefje waar jij alleen belangrijke kernwoorden hebt op staan, zodat als je het kwijt bent je even kan kijken.
  • Oefen de spreekbeurt voor de spiegel of wat bekenden mensen, zo weet je of de tijdsduur goed is en of er nog punten zijn waarop je moet letten.
  • Draag kleding die jij lekker vind zitten en waar jij je vertrouwd in voelt.
  • Mocht je nou heel gespannen zijn en veel zenuwen hebben, adem dan heel rustig in en uit voor een tijdje. Je zal merken dat je hiervan wat kalmer word.
Terug naar boven